Invitație la pelerinajul diecezan al bolnavilor și al lucrătorilor sanitari la Cacica (11 mai 2024)

Sanctuarul Marian din Cacica va fi şi anul acesta locul de întâlnire şi rugăciune al bolnavilor şi lucrătorilor sanitari din Dieceza de Iaşi, care vor participa la pelerinajul diecezan al bolnavului din ziua de sâmbătă, 11 mai 2024. Colaborează în organizarea acestei zile Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociaţiei Centrul Diecezan Caritas Iași, Oficiul pentru Pelerinaje, sanctuarul de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.

Instituind Ziua Mondială a Bolnavului, Biserica intenţionează să sensibilizeze comunitatea eclezială cu privire la importanţa slujirii pastorale în lumea vastă a sănătăţii, slujire care face parte din misiunea ei după exemplul lui Cristos, medicul divin, care „a trecut făcând bine şi vindecându-i pe cei care erau stăpâniţi de diavol” (Fap 10,38).

Celebrată în Biserica Universală din anul 1993, la 11 februarie, din dorinţa Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, în Dieceza de Iaşi, din dispoziţia episcopului diecezan, ziua celebrării ei are ca referinţă sărbătoarea apariţiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Şi anul acesta dorim să marcăm această zi printr-un pelerinaj pentru bolnavi şi pentru cei care se preocupă de îngrijirea lor, la Cacica, în ziua de sâmbătă, 11 mai 2024.

Pentru această zi, invitaţia călduroasă de a participa la pelerinaj este adresată şi personalului medical catolic al Diecezei de Iaşi. Prin prezenţa şi misiunea lor, medicii, asistenţii medicali şi sociali, infirmierii, farmaciştii, personalul auxiliar medical şi voluntarii sunt chemaţi să fie instrumente vii şi active ale lucrării lui Dumnezeu faţă de cei suferinzi şi bolnavi.

Fecioara Maria de la Cacica adună în jurul ei pe cei bolnavi şi pe cei care îi îngrijesc pentru a cere vindecarea şi capacitatea de a primi cu credinţă povara grea a durerii. Aici Maria este prezentă cu privirea ei maternă şi nu permite ca disperarea să poată birui. Încrezându-ne în ea, avem inima plină de bucurie şi de încredere, căci nimeni nu este lăsat singur şi rătăcit.

În mesajul de anul acesta pentru A XXXII-a Zi Mondială a Bolnavului, Papa Francisc ne spune următoarele: „Nu este bine ca omul să fie singur (Gen 2,18). Încă de la început, Dumnezeu, care este iubire, a creat fiinţa umană pentru comuniune, înscriind în fiinţa sa dimensiunea relaţiilor. Astfel, viaţa noastră, plăsmuită după chipul Treimii, este chemată să se realizeze pe deplin pe ea însăşi în dinamismul relaţiilor, al prieteniei şi al iubirii reciproce. Suntem creaţi pentru a sta împreună, nu singuri. (…) Fraţilor şi surorilor, prima îngrijire de care avem nevoie în boală este apropierea plină de compasiune şi de duioşie. Pentru aceasta, a ne îngriji de cel bolnav înseamnă, înainte de toate, a ne îngriji de relaţiile sale, de toate relaţiile sale: cu Dumnezeu, cu ceilalţi – cei din familie, prieteni, lucrători sanitari -, cu creaţia, cu sine însuşi”.

Ne încredinţăm Mamei Preasfinte, Tămăduitoarea bolnavilor şi Maica bunului sfat, ca să mijlocească pentru noi şi să ne ajute să fim artizani ai apropierii şi ai relaţiilor fraterne.

Programul pelerinajului la Cacica, din ziua de sâmbătă, 11 mai 2024:

  • 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor
  • 10.00: Celebrare penitenţială
  • 10.20: Recitarea Sfântului Rozariu (cu ocazie de spovezi pentru pelerini)
  • 11.00: Sfânta Liturghie pontificală, urmată de rugăciuni speciale către Sfânta Fecioară Maria pentru bolnavi
  • 13.00-14.00: Prânzul (din pacheţele proprii)
  • 14.00: Adoraţie euharistică şi binecuvântarea bolnavilor cu Preasfântul Sacrament
  • 15.00: Plecarea spre casă

 

Pentru informaţii suplimentare despre pelerinaj se poate lua legătura cu: pr. Mihai Galaţanu – responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, tel. 0725/566170; pr. Anton Mărăndescu, OFMConv. – rectorul sanctuarului de la Cacica, tel. 0230/237009, 0763/318635.

Pr. Mihai Galaţanu,

responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară