Pelerinajul Bolnavilor la Cacica în 2023
Pentru a marca Ziua Bolnavului în Dieceza de Iaşi, sâmbătă, 13 mai 2023, s-a desfășurat la Cacica pelerinajul bolnavilor și al personalului care lucrează în cadrul structurilor sanitare și socio-caritative. Acesta se realizează anual în Dieceza de Iaşi, cu ocazia Zilei Bolnavului. Pelerinajul a fost organizat de Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iaşi, Oficiul Diecezan pentru Pelerinaje, Sanctuarul Marian de la Cacica şi parohiile Diecezei de Iaşi.
În Dieceza de Iași a devenit deja tradiţie ca în această zi bolnavii să nu fie însoțiți doar cu o rugăciune, ci să fie purtaţi în pelerinaj spre Cacica, spre Sanctuarul Maicii Domnului, pentru a-i cere Domnului prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, alinare și mângâiere în suferinţă. Cei bolnavi, însoţiţi de cei dragi, și sub coordonarea preoţilor din parohii, a persoanelor consacrate şi a personalului specializat, au fost prezenți în număr mare pentru a se uni în rugăciune, în această zi specială.
Programul evenimentului a cuprins o Celebrare penitențială, Sfântul Rozariul, Sfânta Liturghie, urmată de un moment de adoraţie euharistică şi binecuvântarea cu Sfântul Sacrament asupra bolnavilor, a însoțitorilor, a voluntarilor și a tuturor celor prezenți.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar al Diecezei de Iași. Au concelebrat pr. Anton Mărăndescu, rectorul Sanctuarului Marian și parohul comunității din Cacica, pr. Mihai Gălățanu, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Sanitară, pr. Iosif Iacob, directorul general al Asociației Centrului Diecezan Caritas Iaşi, preoţi care îndeplinesc diferite misiuni în sprijunul celor bolnavi, precum și mulți preoți din parohiile Diecezei de Iași.
La cuvântul de învățătură, Preasfințitul Petru Sescu a transmis un mesaj de susţinere pentru cei aflaţi în suferinţă: „Credința noastră este un medicament dătător de viață, iar bolnavii sunt un exemplu care știu că suferința lor nu este zadarnică. Mărturia credinței este atunci când ne slăbesc puterile, când prietenii sunt tot mai puțini, dar îl avem pe Isus aproape. El este speranța noastră și nu ne părăsește niciodată! Experiența bolii și a suferinței să devină o școală de speranță. Asemenea Sfântei Fecioare, care a suferit cu demnitate, așa să primim și noi suferința cu seninătate și cu încredere în Isus, care este adevăratul samaritean milostiv. Să fim și noi samariteni milostivi, care aducem speranța și bucuria în sufletele semenilor noștri aflați în suferință, să oferim gesturi concrete de bunătate, răbdare și apropiere de oricine se află în nevoie- acesta va fi examenul nostru final, practicarea faptelor de milostenie trupească și sufletească.”
După amiază, a avut loc adorația euharistică pregătită de Congregația Fiicelor Sfinte Maria a Divinei Providențe din Iași și a fost condusă de pr. Alphonse Bakthis Walagan din Congregația Slujitorii Carității – Opera Don Guanella. Pelerinajul la Cacica s-a încheiat cu recitarea Coroniței Divinei Îndurări și binecuvântarea pelerinilor.
Aducem un gând de recunoștință și de mulțumire celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului şi au participat alături de cei bolnavi la acest pelerinaj, precum și postului de Radio Ercis FM, prin intermediul căruia s-a transmis această liturghie, ajungând astfel și la cei care nu au putut fi prezenți fizic la această celebrare. Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, binecuvântarea lui Dumnezeu să se reverse asupra tuturor celor care, bolnavi și în suferință, invocă ajutor și însoțire, iar celor care au misiunea de a le fi alături, să le ofere înțelepciunea și puterea de a sluji și de a se dărui semenilor pentru a da slavă lui Dumnezeu prin misiunea lor de zi cu zi.
Dămoc Loredana-Marta – Coordonator diecezan Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu” Caritas Iaşi