Rezoluțiile anului 2024 pentru beneficiarii Centrului de Resurse pentru Familii

Începutul anului a adus cu sine o nouă activitate alături de beneficiarii Centrului de Resurse pentru Familii, program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Astfel, vineri, 19 ianuarie 2024, persoanele participante au fost provocate să își organizeze dorințele și obiectivele și să le așeze cursiv pe o foaie albă, pentru că de cele mai multe ori, ideile prind contur și viață în momentul în care le și vedem, și mai ales, le prioritizăm.

Am considerat importantă realizarea unei întâlniri la început de an datorită faptului că anul 2023 a fost pentru toți un an plin de realizări și reușite, dar și de experiențe bune și mai puțin bune ce ne-au dat ocazia sa reflectăm la cine suntem noi ca oameni, ce suntem, ce putem fi în viitor și cum alegerile făcute ne definesc pe noi ca persoană, în comunitățile în care trăim.

A fost de asemenea, un an plin și aglomerat, presărat cu emoții, cu urcușuri și coborâșuri din toate punctele de vedere; un an în care s-au realizat planuri demne de luat în considerare și totodată au existat și perioade dificile, uneori simțind că oricâte încercări am face, tot nu reușim să ne ducem activitățile la bun sfârșit.

Am dorit așadar să împărtășim împreună emoții, trăiri, dar mai ales experiențe de viață ori situații în care, puși în fața faptului împlinit, nu am avut tăria de a acționa conform așteptărilor noastre sau conform cerințelor celorlalți. Am invitat la discuții beneficiarii ce s-au implicat activ în acest proces, având ca principală temă a întâlnirii trasarea de noi direcții pentru anul 2024, astfel încât să putem observa dorința lor de îmbunătățire a calității vieții, arealul lor de interes în ceea ce privește activitățile viitoare din cadrul centrului, dar mai ales motivația lor de a fi activi și de a depăși situația de vulnerabilitate în care încă se află. Am pus atent fiecare dorință pentru anul 2024 într-un „borcan al promisiunilor” pe care îl vom redeschide la final de an, atunci când vom realiza o nouă introspecție a propriei persoane și familii.

Plecând de la ideea de a-i responsabiliza pe beneficiari, am inițiat de asemenea un dialog cu privire la modalitatea de acțiune și cooperare, modalitate prin care să reușim să implicăm cât mai activ familiile în propriul proces de dezvoltare personală, profesională și socială în vederea obținerii autonomiei și independenței față de serviciile sociale oferite.

Nu în ultimul rând, am ascultat activ și am realizat o mică planificare a acestui an împreună cu cei prezenți, astfel încât următoarele întâlniri să fie pline de idei utile pentru ca beneficiarii să aibă acces la informații de calitate și astfel să extragă din grupurile de suport organizate, esențialul necesar pentru fiecare în parte.

Sperăm ca anul 2024 să fie pentru fiecare în parte un an cu reușite pe toate planurile, un an în care să creștem spiritual și emoțional, având grijă atât de propria persoană, cât și de familie și comunitate!

Cristian Ioana – Asistent Social/Coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *