SPES MUNDI – Speranța lumii 2023

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași împreună cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și cu Episcopia Romano-Catolică Iași a organizat concertul caritabil „SPES MUNDI – Speranța lumii”, duminică, 12 noiembrie 2023, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, începând cu ora 19.30. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Săracilor, având un impact deosebit asupra comunității: ajutorarea vârstnicilor din cadrul Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu, al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași.

A treia ediție a Proiectului Spes Mundi – Speranța Lumii atrage prin scopul său  din ce în ce mai multe persoane, iubitoare de frumos și sensibile față de cei în nevoi.

În program  au fost lucrări de J.S.Bach, D.Scarlatti și G.Donizetti. A interpretat Orchestra de cameră a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, soliste: Noemi Onucu și Denisa Ștefania Cazaciuc, dirijor: Cosmin Morariu.

În paralel, artistul Cristinel Farțadi, s-a alăturat cauzei prin intermediul expoziției „Reconectarea cu Divinitatea prin intermediul artei”, ce s-a desfășurat pe toată durata zilei de 12 noiembrie, în Aula „Fericitul Anton Durcovici”, de la subsolul Catedralei.

Promotor al acestui concert a fost Luiza Torboli, soprană în cadrul Corului Academic Gavriil Musicescu  al Filarmonicii de Stat „Moldova” căreia îi mulțumim pentru toată implicarea și dăruirea în realizarea acestui eveniment deosebit.

Concertul și-a propus să aducă în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, privită prin prisma trăirilor și exemplului Sfintei Fecioare Maria. Îndeosebi Neprihănita aminteşte de darul curăţiei şi al transparenţei; permite să intuim cel puţin ceva din parfumul unei inimi zămislite într-o totală nevinovăţie, ocrotită de orice ademenire a răului. O altă latură pe care ne-am dorit să o evidențiem, este legată de caritate și de grija pentru cei aflați în suferință, pentru că cea mai frumoasă expresie a iubirii este grija pentru celălalt.

Din generozitatea participanților, s-a strâns suma de 4015 lei. Cu fondurile strânse vom oferi pachete cu alimente de Crăciun beneficiarilor Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu.

Ne-am simțit onorați la auzul cuvintelor rostite de pr. Egidiu Condac, director general al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași: Urmând exemplul Papei Francisc care a inițiat acum 7 ani Ziua Mondială a Săracilor, dorim să vă facem părtași în această seară la un eveniment deosebit și vă invit să medităm împreună asupra mesajului propus de Sfântul Părinte pentru Ziua Mondială a Săracilor din acest an: Nu-ţi întoarce faţa de la niciun sărac” (Tb 4,7). Evenimentul are menirea de a ne provoca în trăirea creștină. Să lăsăm să vibreze inimile noastre în armonia vocilor minunatului cor, a distinșilor soliști și instrumentiști. Să ne deschidem sufletele către cei bătrâni, bolnavi și neajutorați din jurul nostru. Să fim în continuare acolo pentru ei și să le arătăm că nu sunt singuri în lupta lor.

Ne-am bucurat de prezența Preasfințitului Petru Gherghel, episcop emerit de Iași: Cu mare bucurie, noi vă mulțumim din toată inima. Am participat cu drag și multă trăire interioară la acest concert caritativ dedicat celor bătrâni, neajutorați și bolnavi. Este cu adevărat minunat să vezi cum copiii talentați pot aduce atâta bucurie și emoție.

Mulțumim tuturor celor care ni s-au alăturat și ne-au susținut pentru a face posibil acest eveniment:  

Episcopiei Romano-Catolice pentru găzduire și susținere

Colegiului Național de Artă Octav Bancilă pentru regalul de suflet dăruit

Luizei Torboli pentru implicarea deosebită și dăruire

Artistului Cristinel Farțadi pentru frumoasa expoziție

Partenerilor media: Ercis Media, Ercis FM, Iași TV Life, Ziarul Evenimentul, Radio Iași, TVR Iași, Apollonia TV, Angelus TV.

Sponsorilor: Leonidas – ciocolată belgiană, Restaurantul Zori – mâncare pentru suflet rafinat, INIKO – Armonie în scris (pachete cu rechizite), Tipografia Sedcom Libris – pentru materialele promoționale, precum și Doamnelor Valeria Filipescu și Cecilia Vaszi pentru bunătățile gătite cu drag.

Aducem mulțumiri deosebite de asemenea tuturor participanților, angajaților Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași și voluntarilor care au ales să ne fie alături la acest concert!

Maftei Petronela

Responsabil comunicare

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *