SPES MUNDI –
Speranța Lumii
a III- a ediție
Invitație la evenimentul caritabil „SPES MUNDI – Speranța lumii”
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași împreună cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și cu Episcopia Romano-Catolică Iași organizează concertul caritabil „SPES MUNDI – Speranța lumii”, duminică, 12 noiembrie 2023, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, începând cu ora 19.30.
Ne sprijină cu toate materialele promoționale printate SEDCOM LIBRIS: afișe, flayere, program de concert, invitații, fluturași. Le mulțumim foarte mult pentru contribuția adusă la acest eveniment!
Deasemenea INIKO este alături de noi cu caiete de muzică și alte surprize pentru copii care concertează. Le mulțumim foarte mult pentru contribuția adusă la acest eveniment!
Evenimentul are ca scop atragerea de fonduri pentru susținerea Programului Servicii de Îngrijire la domiciliu, din cadrul asociației.
În program, lucrări de J.S.Bach, D.Scarlatti și G.Donizetti. Interpretează Orchestra de cameră a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, soliste: Noemi Onucu și Denisa Ștefania Cazaciuc, dirijor: Cosmin Morariu.
În paralel, artistul Cristinel Farțadi, se alătură cauzei prin intermediul expoziției „Reconectarea cu Divinitatea prin intermediul artei”, ce se va desfășura pe toată durata zilei, în Aula „Fericitul Anton Durcovici”, de la subsolul Catedralei.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Luizei Torboli, soprană în cadrul Corului Academic Gavriil Musicescu al Filarmonicii de Stat Moldova.
A treia ediție a Proiectului Spes Mundi – Speranța Lumii atrage prin scopul său din ce în ce mai multe persoane, întărindu-și astfel conturul și implicit direcția.
Pornit din dorința de a readuce în prim plan esența feminină și rolul primordial al acesteia, are ca figură centrală chipul, trăirile și exemplul Mamei Maria. Candoarea, bunătatea, forța interioară, puterea de sacrificiu, înțelegerea, acceptarea și mai ales iubirea necondiționată, sunt doar câteva din multele învățăminte de care ne amintește exemplul ei.
O altă latură pe care vrem să o evidențiem este legată de caritate, de grija pentru cei aflați în durere și neputință, pentru că expresia cea mai frumoasă a iubirii este grija pentru celălalt.
Umbrela sub care se desfășoară orice act artistic poate căpăta dimensiuni sociale de impact, iar noi am demarat, începând cu prima ediție, o serie de concerte caritabile de responsabilizare socială ce au drept scop strângerea de fonduri pentru vârstnicii aflați în nevoie.
Este al 3-lea an, în care continuăm să fim mesageri ai faptelor bune, susținând Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu, din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași.
De atât de multe ori, bunicii sunt uitați, pierzând astfel din bogăția de a ne păstra vii rădăcinile. Bătrânețea este un dar, pe care bunicii îl împart cu tinerii cărora le transmit experiența de viață, înțelepciune, credință și iubire necondiționată, cultivând astfel legăturile dintre generații.
Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu este constituit dintr-o rețea formată din mai multe centre regionale ce deservesc în jur de 30 de comunități din județele: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău și Suceava. Anual sunt asistați peste 1200 de beneficiari de către, aproximativ, 60 de angajați și numeroși voluntari.
Prezentă în Dieceza de Iași încă din 1990, Asociația Centrul Diecezan Caritas implementează, în prezent, programe complexe, dedicate celor aflați în nevoi, în cadrul celor două mari domenii de activitate: Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu dizabilități și Domeniul Copii, Tineri, Familii. Există în cadrul asociației noastre și Programul Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale, ce desfășoară în prezent activități prin intermediul Centrului de Servicii Sociale pentru Refugiați.
Singurătatea și gradul crescut de izolare socială au fost identificate ca principalele probleme sociale în rândul vârstnicilor. Bătrânețea reprezintă cea mai vulnerabilă perioadă din viață față de presiunile și constrângerile sociale și economice. La aceasta contribuie atât caracteristicile biologice și psihologice specifice vârstei a treia, printre care fragilitatea, involuția și potențialul scăzut de activitate, cât și starea de dependență a unei mari părți dintre membrii acestei categorii de vârstă, determinată de boală sau invaliditate, de imposibilitatea obiectivă de a-și asuma, în continuare, un rol activ.
De asemenea, vârsta a treia se caracterizează printr-o restrângere drastică a rolurilor sociale și profesionale, dar și printr-o prezență masivă a bolilor degenerescente, care reduc mobilitatea individului și măresc riscul dependenței sale de familie și de societate.
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași dorește să vină, cu prilejul acestui proiect, în ajutorul persoanelor vârstnice, prin contactul intergenerațional, oferind servicii sociale și de îngrijire la domiciliu. Activitățile și serviciile dezvoltate vor răspunde nevoilor persoanelor vârstnice, determinate de: izolare și marginalizare, stare de sănătate precară, lipsa resurselor materiale necesare asigurării unui trai decent.
Se spune că arta este de natură divină, însă dintre toate „arta cu materialul cel mai imaterial”, după cum o numea Platon, Muzica, are un efect vindecător asupra tuturor. Indiferent de vârstă, naționalitate, religie sau statut social, ea pătrunde până dincolo de material pentru a vindeca sufletele.
Anul acesta, avem două manifestări artistice ce se desfășoară în paralel. O valoroasă întâlnire dintre arta muzicală și cea vizuală pentru a susține același scop.
Absolvent al Academiei de artă din Florența și master în arhitectură, artă sacră și liturgie la Universitatea Regina Apostolorul din Roma (2004-2012), artistul Cristinel Farțadi se simte privilegiat de a fi locuit la Florența, orașul considerat prin excelență “leagănul artei și al Renașterii culturale, timp în care s-a perfecționat în arta desenului și a picturii, colaborând în același timp cu Maestrul Domenico Miletto. Fascinat și pasionat într-un mod deosebit de pictura renascentistă și în special de pictura realistă cu tendințe spre pictura hiper-realistă (pictura fotografică), preferă ca exprimare, portretistica. A participat cu succes la diferite expoziții colective și personale în Italia la Florența, Anglia, România și Canada. Bucuria de a colabora cu Asociația Caritas, este dată de dorința de a ajuta și a îmbunătăți pe cât este posibil viețile persoanelor care se găsesc în situații sociale critice și chiar dramatice.
Artistul plastic Cristinel Farțadi ne invită la o expoziție inedită având mesajul Reconectarea cu Divinitatea prin intermediul Artei. Picturile vor fi expuse în subsolul Catedralei pe parcursul întregii zile de duminică 12 noiembrie, iar achiziția lor se va face prin LICITAȚIE MUTĂ.
Fiecare persoană interesată de un tablou va completa un formular prin care va scrie suma licitată. Formularele vor fi adunate într-o urnă. După eveniment, vom anunța câștigătorii licitațiilor și vom lua legătura cu ei pentru plată și livrare. Ceea ce se strânge peste suma de început a tablourilor va fi donație către Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.
Tinerii frumoși și talentați ce compun Orchestra de cameră a Colegiului Național de Arte „Octav Băncilă”, împreună cu soprana Noemi Onucu și mezzosoprana Denisa Stefania Cazaciuc, ne vor încânta auzul în cadrul concertului de muzica clasică ce va avea loc Duminică, 12 noiembrie 2023, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, la ora 19.30, cu un program ce împletește armonios meditația, rugăciunea și visarea: J.S.Bach – Aria pe coarda Sol, D. Scarlatti – Salve Regina și G. Donizetti- Parafrasi del Christo.
La pupitru va fi profesorul și mentorul lor, dirijorul Cosmin Petru Morariu.
Născut în anul 1976 la Reșița, într-o familie de muzicieni, Cosmin Morariu studiază pianul la Liceul de Muzică din Reșița, Timișoara și apoi Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Absolvent al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj în 1999, secția dirijat orchestra la clasa prof. Petru Sbârcea, este preocupat de perfecționarea dirijorală încă din anii facultății, participând activ la cursurile Academiei Bach, cu Harmuth Rilling. Participă la masterclass-uri ținute de maeștrii Victor Dumănescu, Gheorghe Costin, Alexandru Lăscae și Berry Webb.
Întâlnirea cu maestrul Enrique Garcia Asensio și masterclass-urile ce au urmat cu acesta din urmă, dar și studiul intens cu tatăl său, dirijorul Doru Petru Morariu, au dus la definirea sa ca dirijor și muzician complex.
Maestrul Cosmin Morariu colaborează atât cu filarmonici din țară, cât și cu teatre de operă, abordând un repertoriu vast, de la creația corală, genul simfonic, vocal-simfonic, operă, până la muzică contemporană.
Noemi Onucu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași, obține încă din clasa a X-a numeroase premii naționale și internaționale, precum Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală Emanuel Elenescu, Gold Prize la Amadeus International Music Awards, Marele Premiu la Concorso Internazionale „Giulio Neri” în Torrita di Siena, Italia, sau Marele Premiu pentru voce feminină la Verum Solitus Vocal Competition, care i-au deschis posibilitatea de a colabora cu importante instituții de artă participând la diverse recitaluri, concerte și gale, dar și debutul în primul ei rol: Barbarina din opera „Nunta lui Figaro”.
De asemenea, a participat la cursuri de măiestrie susținute de nume importante în arta cântului, precum Ruxandra Donose, Ramon Vargas, Leontina Văduva, Marius Vlad Budoiu.
Denisa-Ștefania Cazaciuc elevă în clasa a IX-a C la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, participă, începând cu anul 2021 la multe competiții internaționale, precum International Mozart Competition Vienna și World Classical Music Awards, UK unde obține rezultate excelente. În paralel, studiază cu mezzosoprana Viktoria Vizin, profesor la DePaul University, Chicago, Illinois, SUA. Acestea, precum și cursurile de măiestrie susținute de Soprana Mihaela Grăjdeanu, i-au creat atât posibilitatea de a debuta în rolul Barbarinei din „Nunta lui Figaro”, cât și rolul Mercédès, din opera „Carmen"” de G.Bizet în cadrul unui proiect Chicago Summer Opera, ce se desfășoară în Chicago, Illinois.
Arta înseamnă a dărui, iar artiștii care ne vor dărui regalul din această seară au înțeles pe deplin această parte din rolul și rostul lor.
Sărbătorită pe 13 noiembrie, „Ziua mondială a săracilor” este o prețioasă ocazie de har pentru a face un examen de conștiință personal și comunitar, într-un timp marcat de „furtuna pandemiei” și de „noua nenorocire” a războaielor. În mesajul său pentru a șaptea Zi mondială a săracilor: „Nu-ţi întoarce faţa de la niciun sărac” (Tb 4,7), Papa Francisc ne îndeamnă să nu ne întoarcem fața de la cei aflați în greutăți, cum ar fi copiii care trăiesc în zone de război, cei care nu reușesc să acopere cheltuielile curente de la o lună la alta, cei exploatați la locul de muncă sau tinerii care ajung prizonieri ai unei culturi care-i face să se simtă faliți. Cei săraci, subliniază Papa în mesaj, nu sunt simple imagini în fața cărora se ne lăsăm impresionați; fiecare dintre ei este aproapele nostru.
Vă invităm să vă alăturați scopului nostru, să simțiți bucuria de a fi alături de cei bătrâni, singuri, în suferință și uitați; oameni simpli și buni, care așteaptă cu siguranță un zâmbet, o mângâiere, un braț pe care să se sprijine.
Pentru cei care doresc să sprijine activitatea de îngrijire la domiciliu a Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, donațiile se pot face AICI.