Un milion de stele 2023

Duminică, 19 noiembrie 2023, începând cu ora 19:00, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași a avut loc acțiunea de solidaritate „Un milion de stele” (a 17-a ediție) organizată de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași.

Un milion de stele este o inițiativă Caritas ce se desfășoară în mai multe țări europene în fiecare an înainte de Crăciun. În timpul evenimentului, se aprind candele în spații publice, piațete, fiecare lumânare reprezentând un simbol de solidaritate pentru o persoană aflată în nevoie.

Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Săracilor, având un impact deosebit asupra comunitații: sensibilizare pentru ajutorarea celor care traiesc în saracie, a celor marginalizați social, singuri sau bolnavi, a celor loviți de catastrofa razboiului.

Este o acțiune care ne îndeamnă să ne deschidem inimile spre cei aflați în nevoie, mesajul de anul acesta din partea Sfântului Părinte Papa Francisc fiind: Nu-ţi întoarce faţa de la niciun sărac”. Ziua Mondială a Săracilor, semn rodnic al milostivirii Tatălui, vine pentru a şaptea oară ca să susţină drumul comunităţilor noastre. În fiecare zi suntem angajaţi în primirea săracilor, şi totuşi nu este suficient. Un fluviu de sărăcie traversează oraşele noastre şi devine tot mai mare ajungând să se reverse; acel fluviu pare să ne ia cu sine, aşa de mult strigătul fraţilor şi al surorilor care cer ajutor, sprijin şi solidaritate se ridică tot mai puternic). Credinţa ne învaţă că fiecare sărac este fiu al lui Dumnezeu şi că în el sau în ea este prezent Cristos: „tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi-aţi făcut” (mt25,40).

Simbolul lumânărilor pe care le-am aprins în forma siglei Caritas, ca semn al credinței și al speranței ce ne unesc în misiunea pe care o avem, au devenit darul cel mai frumos și profund pe care l-am putut face în aceste timpuri de grea încercare. Un milion de stele este o șansă minunată de a aduce lumină și speranță în viețile celor care au nevoie de sprijin.

În cadrul acțiunii, ne-am simțit binecuvântați la auzul cuvintelor rostite de Excelența sa Iosif Păuleț, Episcop de Iași: Astăzi celebrăm a șaptea Zi Mondială a Săracilor. Suntem chemați la fraternitate, la caritate evanghelică. Iubirea noastră trebuie să fie motivată de iubirea față de Dumnezeu. În acest sens, îi felicit pe cei de la Caritas, care și anul acesta ne invită la un gest de caritate, cu prilejul acestui eveniment. Fiecare lumină este un simbol pentru un om aflat în suferință, pe care suntem chemați să-l ajutăm. Dumnezeu să binecuvânteze activitățile noastre caritative și întregul Pământ cu pace, liniște, cu fraternitate și iubire statornică.

Mulțumim părintelui Egidiu Condac, directorul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași pentru cuvintele alese: Privind la aceste candele aprinse, vă invit să ne amintim în această seară de Dumnezeu Creatorul, care în prima zi a creației a spus: ”Să fie lumină! Și a fost lumină„ (Gen. 1,3). Această lumină creată de Domnul ne este oferită clipă de clipă fiecăruia dintre noi și nu putem să rămânem indiferenți, nu putem să nu privim cu fascinație acest spectacol de lumini vii. Am ales simbolul luminii pentru a nu uita, a nu neglija ceea ce Dumnezeu a creat. Mai mult, prin aceste simboluri, prin aceste candele aprinse dorim să-i recunoaștem cu privirea educată de Dumnezeu pe cei săraci și să înțelegem cât de benefic și mântuitor pentru noi este să ascultăm cât mai des cuvintele din mesajul Sfântului Părinte din acest an: ”Nu-ți întoarce fața de la niciun sărac!” (Tob. 4,7). Să ascultăm acest îndemn și să și acționăm. Să-i căutăm personal pe cei în lipsuri, pe cei singuri, pe cei descurajați, pe cei care nu mai găsesc sensul vieții, pe bolnavi, neputincioși, neglijați, înșelați, pe cei care suferă de diferite dependențe, de lipsa celor necesare traiului, pe cei care fug din fața nesiguranței, violenței, războaielor, abuzurilor. Să nu ne fie teamă să ne întâlnim cu oamenii brăzdați de atâtea forme de sărăcie pentru care am putea face măcar puțin pentru a primi mult: atât ei cât și noi. Să nu lăsăm să se stingă în noi candela carității!

La expoziția de obiecte realizate hand-made de beneficiarii, voluntarii și colegii noștri, cu ajutorul donațiilor oamenilor de bine, am reușit să colectăm suma de 8265 lei. Fiecare donație va aduce zâmbete beneficiarilor Asociației Caritas: copii și bătrâni abandonați sau uitați, familii în situații dificile, persoane descurajate, bolnave sau singure, persoane refugiate care fug din calea războiului.

Campania Un milion de stele s-a desfășurat în aceeași zi și în alte 20 de locații din Dieceză, în comunitățile:

Iugani: Biserica „Sfânta Fecioară Maria, Regină” – 1800 lei

– Hălăucești: Biserica „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” – 4088 lei
Oțeleni: Biserica „Ioachim și Ana” – 509 lei

Faraoani: Valea Mare Parohia „Sfântul Mihail” – 670 lei

Pârgărești: Parohia Satu Nou „Sf. Mihail” – 1257 lei

Nicorești: Parohia „Sf. Fecioară Maria Îndurerată” – 1250 lei

Roman: Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” – 1000 lei

Roman: Parohia „Inima Neprihănită a Mariei” – 1300 lei

Roman: Parohia „Isus, Bunul Păstor” –  805 lei

Roman: Parohia „Fericitul Ieremia Valahul” – 1234 lei

Tămășeni: Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Regina” – 1270 lei

Săbăoani: Biserica „Sfântul Mihail Arhanghelul” – 420 lei

Sagna: Parohia „Înălțarea Domnului” – 651 lei

Adjudeni: Parohia „ Coborârea Sfântului Duh” – 2318 lei

Buhonca: Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – 600

Buruienești: Parohia „Sfântul Ioan Muncitorul” – 1240 lei

Rotunda: Parohia „Sfânul Francisc din Assisi” – 2306 lei

Suceava: Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk” – 1420 lei

Huși: Parohia Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova” 2428 lei lei

Huși: Parohia Romano-Catolică „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” – 2172 lei

Ce poate fi mai frumos şi aducător de fericire decât a mulţumi Domnului pentru toți cei care au ales să se dedice aproapelui, pentru bucuria mărturiei de credinţă oferită şi primită în vieţile noastre.

Aducem mulțumiri deosebite Episcopiei Romano-Catolice de Iași, Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” Iași, parohiilor romano-catolice din dieceză, părinților parohi și vicari, precum și comunităților implicate, pentru atenția sporită acordată acțiunii noastre și pentru susținerea permenentă a cauzelor nobile.

Mulțumim tuturor purtătorilor de lumină, participanților, voluntarilor și întregii echipe Caritas, colegei noastre Ernestine Tiba care a moderat evenimentul, tuturor partenerilor media și colaboratorilor: Ercis FM, Angelus TV, Apollonia TV, Tipografiei Sedcom Libris.

Mulțumim de asemenea copiilor beneficiari ai Centrului „Don Bosco” din Iași ce au susținut un moment artistic cu adevărat emoționant. Talentul și dăruirea lor ne-au încălzit sufletele, iar micuții ne-au demonstrat că prin educație, iubire și susținere continuă se dezvoltă încrederea și se clădesc caractere frumoase.

Gesturile voastre de bunătate și generozitate au fost raze de lumină care au strălucit în această seară plină de magie și speranță. Prin participarea voastră, ați adus bucurie în viețile celor aflați în nevoie și ați transformat această seară într-o poveste memorabilă. Să continuăm să răspândim căldură și lumină în comunitatea noastră.

Vă puteți exprima în continuare solidaritatea față de oamenii aflați în dificultate prin donații în contul asociației: RO40 RNCB 0175 0336 1918 0025, cu specificarea Un milion de stele, sau on-line: https://caritas-iasi.ro/doneaza-caritas-iasi/.

Am reușit să aprindem Un milion de stele pentru cei nevoiași.

Mulțumim tuturor!

Maftei Petronela

Responsabil comunicare

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *